Friday, 20 March 2020

В какви активности можем да включваме децата вкъщи?


В какви активности можем да включваме децата вкъщи? 


По щастлива случайност в къщи имам представители на двете възрастови групи 0-3 и 0-6 г. затова мога да дам примери в какви ежедневни дейности могат да се включват децата и в двете възрасти.

Миене на съдове

Със Себастиан 2 г. можем да мием  съдовете заедно. Правя го колкото той да усети процеса и да се почувства полезен.

Алекс 6 г. вече самостоятелно може да мие някои съдове или ако аз го правя, той после ги нарежда. 
Ако боравим със съдомиялна детето изплаква или нарежда съдовете. 

Алекс може да събира дрехи от простора и да ги сгъва, може и да ги прибира в шкафа. Учи се да бъде по-внимателен и прецизен, защото първите опити бяха дрехи на топка и тряскане на шкафа, но след няколко спокойни напомняния и демонстрации как се сгъва дреха и как се затваря шкаф без тряскане, имаме напредък. 

Себастиан не може да сгъва, но аз му подавам дрехите сгънати и той ги прибира в шкафа. И с него работим в посока по-внимателно боравене когато отваря и затваря. 🙂 

Алекс приготвя масата, Себастиан му помага.

И двамата обичат да "чистят" Алекс пръска със спрей, Себастиан бърше или обратното. Тук или ги оставям да действат и използват времето, за да свърша нещо мое или отново се изисква известно съблюдаване и насоки. 🙂 

Лично за мен най-голямо предизвикателство е да ги пускам да ми помагат в кухнята, а по някаква причина на тях това им е най-забавно и приятно. 

Като цяло децата могат да се включват в много ежедневни дейности. Старая се да го инициирам колкото се може по-често като им давам да правят дребни неща, за да не завършим с "Мамо, ще направиш ли това и онова..." 
"Можеш и сам, чашата е там, налей си вода." 🙂 (примерно)

В какви дейности включвате децата и как ви помагат те в ежедневието?