Monday, 19 August 2019

Радкината къща - Копривщица
Копривщица зе мен винаги ще си остане един необикновен и много специален град. Няма да забравя първото ни посещение с Алекс през един август преди няколко години. Беше едно от онези спонтанни решения, които те подтикват да се отправиш на малко приключение и които винаги ти носят много вдъхновение и зареждащи емоции. Беше едно и от първите ни пътувания с влак. От тогава сме обикаляли каменистите улички на възрожденския град и в пек и в лед. Виждали сме приказните зимни картини, в които къщичките са покрити с пухкав сняг, докато във въздуха се носи миризмата на дървата в камината. Усещали сме и свежия полъх през пролетните и летните месеци, и сме вдишвали аромата и красотата на зелените гори. И някак си естествено се превърна в любима дестинация, към която се отправяме всеки път, когато искаме да се поптопим в нейната магия .  


Повторихме традицията да посетим града отново и този август около празника на Успение Богородично. През онзи ден бавно изкачвахме стъпалата водещи към паметника на Георги Бенковски-"конникът с наметало", както го нарича Алекс, "с много здрав и мускулест кон". "А дали може да лети?" ще ми зададе въпроса малко по-късно, докато изучава големия монумент с почуда и интерес. В онзи момент обаче бяхме в търсене на нещо друго. Имахме мисия да намерим една къща за гости - Радкината къща, която беше привлякла интересът ми в интернет. Държах GPS-ът и се опитвах да се ориентирам накъде да поемем от тук нататък. Бяхме дошли на екскурзия за деня, но решихме, че ако намерим подходящо място можем да пренощуваме. В онзи ден не само, че намерихме къде да останем, но и попаднахме на къща за гости, която мигновенно ни стана любима.


Обиколили сме къщи в почти всички точки на града. Истината е, че всички са уютни, добре поддържани, направени са в духа на възрожденския стил и предлагат зеленина, спокойствие и гостоприемство. От всяка една имаме чудесни спомени и сме прекарали незабравими мигове, но един балкон с невероятна гледка беше това, което ме накара да се отправим точно към тази част на града, където не бяхме идвали досега.С упътване от страна на домакините на къщата, скоро се намирахме в голям, зелен и идеално поддържан двор, на не много голяма, но много уютна къща. Децата се затичаха към малкия трамплин, който се намираше там, а аз с ентусиазъм се оглеждах в пространството, където щяхме да прекараме остатъка от времето си тук. Качихме се в стаята с мечтания изглед и балкон и знаех, че това е място на което ще искам да се връщам отново и отново. Освен всичко необходимо за удобен престой, къщата предлагаше тишина, уединение и голяма доза романтика.Първото нещо, за което винаги питам когато ни търся място е дали разполагат с бебешка кошарка. Гергана, която ни посрещна с голяма усмивка, ни настани в стаята и веднага се зае с разгъването на кошарката за Себастиан. След това ни показа кухнята и общото пространство. Сподели, че не сме попадали на тяхната къща досега, защото я отдават отскоро.
Освен с трамплин за децата и пространство, в което да тичат на воля, дворът разполага и с барбекю, голама маса и навес за хапване навън. Това което много ме впечатли беше и закритото общо пространство с кухня и трапезария. Кухнята е чиста и подредена и оборудвана с абсолютно всичко необходимо за проготвяне на храна. Има всякаква автентична българска посуда, което прави атмосферата още по-приятна. Удоволствието да изпиеш кафето си сутрин гледайки планината и отпивайки от глинената чаша наистина е несравнимо.


Явно успяхме да предадем очаровението си от къщата, защото майка ми изяви желание да зеведем и нея. Толкова голямо, че само седмица по-късно се върнахме отново, стояхме пак на онзи балкон и този път заедно се възхищавахме на приказната гледка, хармонията и величието на природата.
Срещнахме и още хора открили прекрасната къща, а съм сигурна и, че броят им ще се увеличава. Щастлива съм, че я намерихме, нашата мечтана и вече любима къща за гости в Копривщица.