Monday, 8 October 2018

Кой ресторант избрах от #sofia restaurant week?#sofia restaurant week е мащабно събитие вече поредна година. Интересното е, че откакто са стартирали, следя и проучвам с огромен интерес ресторантите и менютата, с които участват, но обикновено седмицата изтича толкова бързо, че докато се наканя, събитието е приключило. Но не и този сезон. Тази път решително си казах, че ще посетя поне един ресторант и се заех с четене на менюта и разглеждане на заведенията.

Трябва да похваля организаторите за добрата работа по сайта на събитието. Сайтът е идеално структуриран е лесен за работа. Има изобилие от информация и снимки, което направи престоят ми там дълъг, но пък приятен. Изненада ме това, че създателите определено са се поставили на мястото на хората, които си търсят къде да хапнат и са предложили необходимото , за да си избереш ресторант максимално лесно.

Впуснах се във виртуално обикаляне на ресторанти. Целта ми беше да си избера място, на което не бих отишла традиционно. Другият важен фактор естествено беше менюто. Всички менюта звучаха впечатляващо и беше наистина трудно да се спра на едно. Но пък в случая се намесиха и помогнаха подробните снимки на ястията. Харесвам нестандартната визия, но някои от тях бяха толкова нетрадиционни, че чак ми се сториха не апетитни. Други ме отказаха с това, че менюто беше по-семпло.

Въпреки, че от самото начало имаше място, което ми беше на сърце, заради цялостната визия, обстановка и разположение на ресторанта - The View, заведението, кoeто спечели накрая беше Koto. Винаги е било едно от местата, за които съм чувала страхотни отзиви, но достатъчно комерсиално, за да имам резерви към посещението му. Все пак оставих предразсъдъците настрана, защото и двете менюта, които предлагаха звучаха доста изкушаващо, локациятa беше добра, ако съдех по снимките обстановката също.


Имах леки притеснения, защото заведението съчетава в себе си не само ресторант, но има и част, която по-скоро предполага сядането на по коктейл, а определено ми се искаше по-уютно местенце, на което да се насладя на хапването, отколкото шикозен бар.


Но уважавам идеята, която явно има за цел да проворкира посетителите след вечеря да продължат вечерта си на същото място само, само че с друго настроение и в малко по-различна атмосфера.Така или иначе времето беше приятно и позволи вечерята да се осъществи във външната част, където липсваше претенциозността на ресторант и клубната част на бар-салона. Обслужването беше бързо, а храната наистина впечатляваща.


Знаех, че не съм направила грешка в избора още с първите сервирани ястия, защото определението вкусовете бяха екзотични и различни, нещо, което оценявам доста предвид традиционната кухня, с която сме свикнали. Хареса ми, че имаше нетрадиционни и доста свежи елементи, които не са разпространени по нашите щандове за хранителни продукти. Вкусовете са предимно азиатски, една от салатите напомняше суши, което по принцип много обичам. Презентацията им беше на ниво, но идеята не беше дегустационна, защото порциите бяха щедри и дори салата и десерт в случая щяха да са достатъчни.


Основните-сьомга и патешко, което ми е страст съща бяха страшно вкусни, като сьомгата може би беше с една идея престояла повече на тиган отколкото бих избрала, но все пак малка подробност в сравнение с цялостната картина. За патешкото, което напомняше китайско бяха използвани страхотни подправки, което направи вкусът наистина удоволствие за сетивата.


 Десертите, които признавам ми.бяха най-любопитни и ми се сториха най-изкушаващи още на картинка наистина бяха попадение в целта. Единият по-лек, кокосов и с цитрусови нотка, другият върха на шоколадовата удоволствие определено оставиха траен отпечатък.


Определено останах доволна от изборът на ресторант и с нетърпение чакам следващото издание, за да преоткрия някое ново местенце. :)