Saturday, 22 September 2018

Къде да изпием последния аперол за лятото?


Не помня кога, но преди няколко лета аперол шприц стана любимият ми коктейл. Несъмнено не само на мен, защото за поредна година е едно от любимите питиета, с което да добавим цвят и настроение на прохладните вечери, дни на плажа и моменти с приятели навън. Кой е казал,  че лятото си отива като с добро желание може да го удължим поне още малко. Кой друг е фен на италианското питие, защото реших да пообиколя няколко места и да му се насладя, а сега и да ви ги споделя. Несъмнено напитката носи точно определен цвят и вкус, но сама се убедих, че настроението навсякъде е различно затова представям ви местенцата ,  на които реших да го опитам и ето какви нотки ми донесе това. 

Определено с първото вдигнах летвата на високо- буквално и преносно, ако трябва да сме точни с 24 етажа и прекрасна гледка на София. Вестибуларният ми апарат имаше нужда от малко адаптация, но с голяма чаша аперол, нещата бързо се нормализираха. Коктейлът беше щедър и перфектно направен. А в приятна компания и с уникалната гледка, която предлага The View, след първият бързо идва желание и за втори. Мементо може би остава знаковота място , където да поръчаш този коктейл. С избор от 4 вида, мисля че поне на 80 процента от масите дамите избират да пият точно това. Аз реших да седна в заведението на НДК и в контраст с тишината нависоко , тук се потопих  в живота на столицата. Картината и шумотевицата в комбинация с коктейла бързо те зареждат и те карат да се настроиш на социална и купонджийски вълна, особено с хубава музика за фон. Достатъчно за прекрасна вечер с компания. Трябва да се отбележи, че тук няма да изпиете аперол, а  негов двойник, но очевидно това не пречи, защото за поредна година е запазена марка на заведението, а когато става въпрос за направата му няма място за забележки.


Няма как да пропусна да опитам аперол в царството на коктейлите One More Bar  където напитката заема централно място в менюто, още от времето преди да добавят повече разнообразие. Тук цари така познатата  уютна обстановка на закътан двор в центъра на столицата и въпреки, че винаги е пълно с хора, не се чувстваш като сред навалица и където и да седнеш, можеш да се насладиш на уединение с компанията и напитката в ръка. Аперолът тук е сервиран с абсолютна прецизност, което предполага, че ще усетиш приятно горчивият вкус и няма да се усъмниш и за миг в уменията на бармана да приготви напитката.Съвсем естествено и задължително е аперол да се изпие и в типично италианско заведение като за целта избирам непретенциозното Ciccione. Там предвидливо все още тече промоцията 2 коктейла за 1, а към тях вкусно можеш да хапнеш и някое италианско изкушение. Избрах да го пия в един горещ следобед в Бизнес парка, където да се порадвам на освежаващата напитка и съботното спокойствие, когато почти всичко е затворено там и основното, което можеш да правиш е да се припичаш на слънце като костенурките в езерцето.

Завършвам обиколката романтично и идилично в Once Upon A time Biblioteka, където това е предпочитаната напитка на вечерта и чашите с аперол се носят една след друга. Наслаждавам се на красивото нощно небе, на прекрасната атмосфера, на градинските лампички, оживлението и обстановката създаваща красота и уют. Отбелязвам, че обслужването е приятно и свежо, както и музиката, която ми създава настроение и ме кара да се отпусна и насладя на една истински приятна вечер. 


И така мисля , че дори и в последния момент успях да си взема аперолите за сезона, създадох приятни спомени, които да ме усмихват и топлят до другото лято. А вие ще се насладите ли на още един коктейл?