Monday, 12 March 2018

Що е то бебеносене?


Внимание! По улиците се разхождат НХО (неидентифицирани ходещи обекти). Ще ги разпознаете по нестандартната форма-приличат на бременни жени, но не са. Носят нещо което е като корем, но е по-голямо и не е корем. Някой може да ги обърка и за кенгура в човешки дрехи, но и това не са. На подобен принцип са, но това, което носят не са малки пухкави животинки (да, една баба ме беше питала дали не нося домашен любимец), ами са си истински човешки бебета.
Ще видите тези обекти в интересни по форма якета с много ципове и допълнителен джоб, с готини цветове и понякога космически шарки. Ще ги разпознаете и по кодовите имена, които си шептят и се питат: раничка или слинг? Ще ги чуете и разгорещено да обсъждат някакви странни имена като Тула, Боба, еластичен или тъкан…  Ако още се чудите как се наричат тези извънземни майки, няма да губя време и ще ви кажа. Това е новата вълна на БЕБЕНОСЕЩИТЕ. Точно така, майки, които не бутат бебета в колички, ами са ги окачили отпред или отзад и смело крачат по улиците на града предизвиквайки смутени погледи и възклицания след себе си. 


Познато ли ви е? Да не би да сте една от тях? Защото аз наскоро се присъединих към клуба и въпреки, че се разхождам в един от най-големите градове, всеки път когато се „носим“ с бебето, хората не спират да ни гледат странно. А на нас двамата ни е много приятно! Аз съм като бременна ОТНОВО, само че този път „коремът“ ми не тежи толкова, даже изобщо, защото слингът толкова добре поема тежестта, а пък Себастиан е заспал точно за секунди след като съм го сложила. Слингът ми влиза в употреба не само когато искам да се разходим без да се мъча с количката по улиците и в магазините, но и когато имам неспокойно и мятащо се насам натам бебе, което тутакси изпада в унес поставя ли го на заветното място сгушен удобно в мен.


Истината е, че броят на бебеносещите главоломно расте. Те си имат свои онлайн групи и форуми, правят си сбирки, обучения и практики, заменят, продават и организират игри за спечелване на някои от аксесоарите, които междудругото стават все по изпипани, красиви, шарени и оригинални, но не са и никак евтини. Тук в София си имаме дори и Слинготека, където жените да ходят да мерят, наемат и купуват носилки. Да задават въпроси и да получат съвети и помощ при нужда. Защото носилките не са просто нещо, което да закопчаеш за себе си. ТЕ са претърпели промени и еволюция, които са ги направили по-удобни, практични и желани от майка и бебе, затова сега и на пазара опциите са много! 

Ако и вие сте майка още в началото на приключението бебеносене, следващите редове са за вас. С двумесечния Себастиан посетихме Слинготеката, за да видим, пипнем и опознаем вълшебните носилки и аксесоари и да разберем повече за това що е бебеносене и как така изведнъж заля улиците на града.

Срещаме се с Христина и Мира в техния уютен кът, който са си свили неотдавна. Всичко започнало като работа от вкъщи, но интересът не закъснял, хобито се разрастнало и се превърнало в постоянна работа. Христина е консултант по бебеносене и създател на Слинготека, мястото където всяка майка може да заповяда и да получи ценни съвети, да избере своята носилка и да наеме такава. Закупуването пък става при Мира, която стои зад веселото име Рошаво. В Рошаво майка и бебе могат да открият всички красоти, за които никой не бил чувал и никой не бил виждал по нашите земи до преди няколко години. Еластични слингове, тъкани слингове, якета, палта… Всичко е тук на едно място и ръка разстояние.Първо отивам при Христина, която ме въвежда в основите. Започва от самото начало като с няколко думи ми обяснява що е слинг, какви видове има, как и кога се носят. Вади всичко, което има, а аз имам възможност да видя и пипна. А през това време аз се опитвам да я питам всичко, което ми идва на ум. 

Има ли възраст за бебеносене? Няма, бебеносенето може да започне още през първите дни.

С какво можем да бебеносим? Първо слинг, а след това раница. Слинговете са 3 вида- еластичен, тъкан и такъв с халка. Еластичният е най-подходящ през първите три месеца, като след това бебето го израства и трябва да премине или на раница или на тъкан. Тъканият слинг може да се носи от раждане до … много, т.е. няма граница, и като инвестиция е по-практичен, но пък слагането е малко по-трудно и отнема време докато се свикне, за разлика от еластичния, който наистина е по-лесен (успях да го сложа сама от първия път, друг е въпросът колко добре го бях нагласила), но пък както казах влиза в употреба само около 3 месеца. Раницата не е подходяща за новородени, и бебето трябва да е започнало да държи главата си и да е израстнало достатъчно на дължина, за до може да не се „губи“ в нея. Слингът с халка пък е доста специфичен понеже при него тежестта се поема само от едното рамо. Но разбирам, че бил доста красив и ефектен. Въпрос на вкус!


А, какво стана с доброто старо кенгуру? И изобщо има ли разлика между кенгуру и раница? Има и то огромна. Докато кенгуруто е измислено колкото да закопчаеш бебето за теб, то не може да се погрижи за удобствата на майка и бебе. Липсва ергономичност и правилна позиция на крачетата на бебето. Така ,че забравете тези кенгура, които гледате в сайтовете на изгодни цени. Помня, че с Алекс бяхме пробвали нещо подобно купено от разпродажба за 5 паунда… Ефектът беше, болки в гърба и абсолютно нежелание от негова страна да стои вътре повече от 10 мин. Докато сега Себастиан поставен в слинг е заспал сладко сладко за нула време!

Как да изберем? С проба! Ние със Себастиан вече стартирахме с еластичен слинг, който успях да поставя сама и да разходя няколко пъти вкъщи. Христина ми показа как се поставя тъкан слинг и веднага виждам разликата. Определено ще ми трябват тренировки, но ми казва, че въпреки, че има какво да се желае, като за първи път е добре. Аз обаче нямам търпение да пробвам раница! Пробваме една Исара, която в сравнение със слинга се поставя за секунди, но пък стигаме до извода, че ще му трябва още малко, за да е готов за нея. 

Какво са яке, полар и други атрибути за бебеносене? Това са задължителните елементи, с които да излезем навън, когато бебеносим, особено през зимата! Христина ми показва два вида, а после и Мира. Това действително са най-топлите, меки и удобни якета, които съм пробвала. Качеството е безкопромисно, а дизайните атрактивни. Бързо започвам да разбирам, защо бебеносенето се превръща не само в практика, но и тренд. Могат да се носят със и без бебе, осигуряват топлина, комфорт и защита от атмосферните условия и на двамата! В 99,9 процента от случаите спящо за дълго дете J


Скъпо ли е бебеносенето? Слиговете и връхните дрехи определено не са евтини, но както казах качеството е безкомпромисно, а целта… Определено практична в дългосрочен план. Христина споделя, че изобщо не използва количка, а навсякъде когато е с едногодишната си дъщеря се придвижват в слинг или раница. На малката зимни дрехи като космонавт не са необходили, защото се намира на топло под якето на мама, където е с нормални дрехи. Извод? – едното компенсира другото.В края на краищата слингът може ли да замести количката? – Явно да, доста приятно и ефектно при това, а пък още повече и в условия като нашите където придвижването с бебешка количка си е направо кошмар.
Какво още трябва да знаем? Организират се намаления, игри, томболи, размени на всякакви носилки и аксесоари, за които може да се следи в онлайн групите. Слинготека отдава носилки и връхни дрехи под наем, а от Рошаво може да наемета носилка или да закупите такава, както да си купите супер невероятно палто или яке, след което ВСИЧКИ на улицата ще се обръщат гаранция! Организират се и събития! А, за майките с новородени, ако отидете в слинготека може безплатно да наемете еластичен слинг, с които да се запознаете с бебеносенето и от вече с всички останали етапи. Отново гаранция, че веднъж стъпите ли, няма връщане назад! ДА са ви мили близките, ще ги побъркате! КАкво друго да ви кажа… Толкова от мен. За повече информация и записване на консултации направо отивайте на страниците им!

Заповядайте във Слинготека, където може да направите своята консултация - Слинготека FB и Слинготека сайт

Рошаво също ви очаква!
Post a Comment