Saturday, 27 January 2018

Galafarm - С грижа за майка и бебеЧасовникът показваше някъде малко след девет. Лежах на едно от трите легла в интензивното отделение. Навън отдавна беше тъмно, а в стаята сестрата вече се беше погрижила светлината да бъде приглушена. Упойката след секциото ме беше отпуснала и вече усещах болката и дискомфорта след операцията. Лежах по гръб, а всяко движение и завъртане беше немислимо. Очакваше ме дълга нощ, през която се страхувах, че няма да заспя. Бях видяла бебето си само за миг преди да го отнесат, голямо, синьо, покрито със околоплодни течности. Бяха го допряли до лицето ми за секунди, достатъчни  за да усетя нежната му кожа, а след това бях останала сама в очакване на момента, в който ще мога да го гушна без да се налага повече да се разделяме. След 24 часа… Докато часовете се нижеха, освен спомена от кратката ни първа среща, имах и снимка направена от първите му часове на този свят, от която не можех да отлепя очи. Беше ми странно, не бях държала детето си, не го бях усетила, имах само тази снимка, която будеше умиление, но и съжаление към малкото същество, което бяха сложили в “скафандър”. Това ли беше моето дете, имаше ли шанс да са го объркали, май имаше моят профил, какво ли правеше в момента и още куп мисли се въртяха в главата ми. 
Докато се взирах в телефона с всички тези налудничави идеи, без съмнение породени от умората и лекарства, които бях поела,  не бях забелязала, кога при нас  беше влязла акушерка облечена в розово, която се усмихваше и оживено показваше нещо на другите 2 майки. Заслушах се, когато тя се обърна към мен и с топла усмивка ме попита дали имам козметика за бебето. Имах купища мостри на може би почти всички козметични марки, но все още не се бях спряла на определена, която да използвам с бебето. От опита ми с Алекс се бях научила козметиката да е сведена до минимум, и най-важният ни крем почти през цялото време остана този за дупе. Бяхме заложили на судокрем. Не използвахме нито пудра или олио, и повечето пъти го къпехме само с вода. Продължавам да вярвам, че бебешката кожа не трябва да бъде излишно товарена и освен крем за зачервяване и подсичане, другите продукти са изцяло въпрос на избор. 

Поклатих глава, след което тя извади един крем и сложи малко на ръката ми. “Най-добрият крем за кожата на бебе, който може да намерите!”, ентусиазирано каза тя. “Идеален е за суха, чувствителна кожа, за дупе, и за цялото тяло на бебето”. Кремът беше с приятна, лека текстура и бързо попи в кожата ми. Крем като крем си казах, но акушерката продължи с презентацията. “Серията предлага още и шампоан и олио, помиришете.” , и приближи две малки шишенца към носа ми. “Козметиката е македонска, щадяща и изключително добра. Македонците имат специална политика за майки и деца, козметиката не е скъпа” и започна да изброява цените на продуктите. Повечето бебешка козметика на пазара е на баснословни цени, така че идеята, че някой мисли както за нуждите на майка и бебе, така и за финансовия им комфорт, беше освежаваща.


Акушерката продължи демонстрацията си и с козметиката за майки. Започна с един изключително важен за мен крем, а именно за зърна. След много неуспешен, болезнен и травматичен първи опит с кърменето, този път бях подготвена, че ще трябва да се погрижа много добре за чувствителните си зърна. Вече се бях подготвила с два крема на основата на ланолин. Акушерката обаче отново горещо препоръча кремът на македонската фирма. Това, което не ме ентусиазира беше, че кремът е с отмиване, а не като всички останали на пазара, които обещаваха, че не е проблем бебето да се кърми и нанесеният преди това крем няма нужда от отмиване. 


Няколко дни по-късно, когато вече държах въпросното мазило за зърна и вече го бях използвала няколко пъти, разбрах, защо акушерката държеше толкова всяка майка да го има. Не само, че кремът има допълнителни съставки освен ланолин, ефектът му не е само да успокоява и заздравява зърната (което става изключитлно бързо), но и нещо друго и много важно, втвърдява ги, калява ги и ги прави много по издръжливи на огромната работа, която имат да вършат :) Може би се досещате, че взех и другите продукти, които тя препоръча и, за да ви разказвам цялата тази история, значи и те са ме очаровали.


3 седмици след раждането на Себастиан, вече сме вкъщи и козметиката, която акушерката ни препоръча през онази вечер вече е част от ежедневната ни грижа. Бебешкият крем действа и успокоява бързо зачервената кожа и предпазва дупето. Ефикасен е и когато кожата на малкия се изсуши. В родилното отделение ръцете му бяха много сухи и след само едно нанасяне, кожата му беше като нова. Шампоанчето е неразделна част от къпането ни, а олиото от ритуала за след баня. Кремът за зърна част от моята рутина, в която се грижа гърдите ми да са пълноценни. През онази вечер акушерката ни препоръча и вазелин с невен и д-пантенол за суха и чувствителна кожа, които засега влиза в употреба предимно за устните ми, с които прави чудеса! Като човек, които е изпробвал и загубил десетки балсами за устни мога да гарантирам, че този вазелин ще пазя много, защото ефектът му е страхотен. Също така по нейни препоръки се сдобих и с крем против стрии и целулит Mum care с екстракт от водорасли, масло от невен и витамин Е, от който също съм много доволна.Така за около 40 лева си набавихме необходимата козметика както за бебето, така и за мен, а аз съм изключително доволна и също я препоръчвам горещо! Болезнените спомени от онази вечер избледняват, но споменът за енергичната акушерка - не. Пожелавам среща с такива отдадени на работата си специалисти на всички майки!

А, повече за това как премина раждането, престоят в болницата и първите ни дни в къщи, ще се опитам да опиша много скоро, докато следродилната ми лоша памет не е започнала да дава грешки :)  


Крем за бебе против подсичане - тук
 Шампоан за бебе - тук
 Олио за бебе - тук
 Крем за зърна - тук
 Вазелин - тук
 Крем против стрий и целулит - тукPost a Comment