Wednesday, 22 November 2017

Йога за бременни
Наскоро ви споделих, какви са моите тайни да се поддържам в добра и активна форма по време на бременността и ви казах, че съм преоткрила едно страхотно занимание, за което искам да ви разкажа по-подробно. Това занимание се нарича йога за бременни!

Много от нас са опитвали различни видове йога поне веднъж в живота си, други го правят редовно и дори практикуват от вкъщи. Йогата носи различни усещания за всеки, но когато става въпрос за деликатно положение като износване на бебче, я препоръчвам с две ръце! По принцип съм привърженик на интензивни тренировки във фитнес залата, но след като забременях и още повече имах леки усложнения в началото, фитнесът беше изключен като опция за поддържане на форма. Тогава случайно попаднах на класове по йога за бременни във фейсбук и реших, че задължително трябва да пробвам. Още повече тогава преминавах и през доста емоционален и изпълнен с напрежение период, което допълнително ме наведе на мисълта, че за доброто на бебето и на мен, както и на Алекс, ми трябва занимание, което да ми помогне да балансирам-буквално и преносно, и чрез което да мога да се отпусна. И наистина не сгреших, защото йогата направи точно това. От първия момент се влюбих в студиото, както и в преподавателката.

  


Първият път когато посетих класа по йога за бременни беше в началото на лятото. Пристъпих в едно модерно и направено с много вкус студио в квартал Изток. Още в началото ме грабнаха малките детайли като удобните дивани, рафта с чайове, чакащи да бъдат опитани, малките кутийки с ластичета за коса, в случай че отново си забравил да се снабдиш със свой (колко от вас имат този проблем, защото аз го имам често), както и козметика и принадлежности от първа необходимост в банята (отново за хора като мен, които вечно забравят по нещо!).
Групата започна да се събира, а аз с изненада установих, че повечето дами са в напреднала бременност и вече обсъждаха къде ще раждат. Аз все още бях в първия триместър , но се радвах да видя, че заниманието може да се практикува през цялата бременност и дори до края. Стаята, в която се озовахме скоро беше още по-хубава, добре осветена с големи прозорци откриваща красива гледка към растителността навън, която почти ме накара да забравя, че съм в града. Не след дълго влезе и инструкторката, която ми се стори много позната… И скоро се сетих, че това е Светла Иванова, която до тогава ми беше по-позната като певица, но още през първия час разбрах, че е майка на две дечица, автор на книжки и дългогодишен йога инструктор.
Първият час мина бързо и неусетно. Нито едно упражнение не ме затрудни, а виждах, че и другите жени се справят добре въпреки напредналата си бременност. Въпреки спокойния ритъм усещах, че тялото се натоварва и сигурен знак за това беше мускулната треска, която последва през следващите дни. Нещо сравнително ново за мен беше медитацията в края на часа. По време на нея освен, че се отпуснах физически, явно успях да стоваря и емоционално напрежение, защото от очите ми се отрониха няколко сълзи. По-късно четох, че това не е нещо необичайно и всъщност е резултат от пътуването от вътре на вън в себе си и съпреживяването на някакъв вид травма и болка. Знаех, че отново ще се върна в студиото и ще се опитам да направя йогата част от рутината си през следващите месеци. Харесваше ми това, че има достатъчно движение за тялото, същевременно всичко е съобразено със състоянието на жената, Светла ме грабна с харизмата си и подхода си по време на класовете. Винаги си тръгвах научила нещо ново, защото по време на часовете винаги се заформя някакъв интересен разговор, в който всеки може да сподели нещо полезно за останалите.На мен ми остават още малко пъти, в които да посещавам класовете преди да родя, затова използвах времето и се обърнах към Светла с няколко въпроса, за да мога максимално изчерпателно да ви запозная с плюсовете на този тип упражнения по време на бременността. Вижте какво ми сподели тя за ползите от йогата за бременни:


 

Какво ви грабна в йогата за бременни, как решихте да се занимавате с нея?

-От ученичка практикувам йога. Още по време на първата ми бременност се поинтересувах как да не прекъсвам практиките си, а напротив – да бъда във форма и по време на бременността. Тогава открих йогата за бременни. Тя ми помогна не само физически, а и психически да се подготвя за този период. Чувствах се прекрасно и реших да споделя опита си и с други бъдещи майки. Изкарах курс за инструктори по йога през бременността към йога Алианс (първият в България), а после и за възстановяване след раждане, както и йога мама и бебе. Записах и DVD по време на втората ми бременност в 8-мия месец, после за възстановяване след раждане с дъщеря ми когато беше на 5 месеца, и с двете ми деца - йога за родители и деца когато бяха на 3 и 6 години. Създадох и проекта тананикаща йога и активна приказка за родители и деца („Вълшебна книжка“ и песнички към нея)

Какво трябва да знаят жените за ползите от йогата по време на бременност, какви са те? (за майка, бебе)

-Не мога да ги изброя всичките, защото всяко движение, упражнение за дишане и релаксация си имат своите ползи. Когато бременните посетят дори една йога практика ще се убедят сами в промяната. Най-важното е, че ни помага да изживеем своите бременности с радост, осъзнато, пълноценно и спокойно. Създава позитивна енергия и среда за развитие на бебетата ни и ни помага да общуваме с тях, като подпомага и тяхното духовно израстване. Учи ни как да изградим връзката ни с тях на едно по-дълбоко ниво.

Има ли подходящо време, за да се започне с практиката за йога за бременни? Кога е твърде късно или твърде рано да се започне?
-Няма неподходящ период. Може да се започне от първия месец и да се прави до последния, ако жената се чувства добре. В часовете ми са идвали и бременни буквално на датата на термина им. Има някои малки разлики между изпълненията на различните упражнения според триместъра, в който жените се намират, но затова сме ние инструкторите да предупредим, да предложим варианти и да коригираме. Също няма значение дали сте се занимавали с йога и коя подред бременност ви е.

В каква форма трябва да е жената?

-В каквато и форма да е ще усети подобрение. Ще се увеличи гъвкавостта й, ще се заздравят мускулите й (включително и на тазовото дъно), ще подобри стойката си, кръвообращението, ще се научи как да диша правилно, ще подобри състоянието на храносмилателната и нервната си система, ще се предпази от отоци, разширени вени, ще предотврати или намали болките в кръста и гърба.

Колко често е препоръчително да се посещават практики?
-Поне 1-2 седмично, но може и повече.

Каква е алтернативата на жената, ако няма възможност да посещава йогата за бременни често, може ли да се практикува вкъщи?

-Разбира се. Дискът, който заснех включва пълна програма за домашни условия съобразена с нуждите и възможностите на бременните жени. Но когато жената посещава често практиките по йога може сама да избере кои от упражненията да прави и вкъщи според времето, с което разполага.

Каква е ролята на релаксацията в края на часа?

-Премахва стреса и умората, учи бременната как да се чувства добре, да бъде спокойна и уверена по пътя на майчинството, да изгради контакт с растящото в нея дете, да се настрои да премине спокойно и уверено през раждането. Работим с положителни утвърждения за премахване на страховете и съмненията и ги заменяме с позитивни мисли и послания, които можем да „посеем“ и в подсъзнанието на своето дете.

Какво са споделяли жените около вас с опита им с йога за бременни, как им е повлияло?

-Много от жените са ми споделяли, че са родили лесно и отдават това на заниманията си с йога. Казват ми, че бебетата им са точно такива, каквито са си ги представяли, че са спокойни и всичко е минало прекрасно. От личен опит знам, че всичко минава леко, когато си подготвен физически и психически. Сигурна съм, че възстановяването им е по-бързо, защото повечето от тях започват скоро след раждането да посещават другите ми практики. Имам една особено подходяща „Йога и релаксация“, а всяка майка е добре да отдели за себе си поне час на ден. Щастлива съм, че съм част от всяко едно вълшебно пътешествие по време на бременността, че мога да споделям опита си и да помагам и на другите да запомнят този период като един от най-хубавите в живота им.

За мен също тези класове бяха изключително полезни и страхотно удоволствие и въпреки, че скоро вече няма да съм бременна мама, гледам с нетърпение към възможността да се запозная и с другите видове йога за майки с бебета. Ще ви разкажа!

За повече информация за класовете със Светла Иванова, нейните книги и DVD за практика в домашни условия, заповядайте във FB страниците:  Yogatime и Йога за бременни

FB страница и към любимото ми йога студио:  Vibe Sofia
                  


Post a Comment