Friday, 17 November 2017

Облекло по време на бременност: какво да купим?Обичам дрехите за бременни! Харесват ми специфичната им кройка, удобството и семплостта. В същото време с правилната дреха можем да се чувстваме красиви и да изглеждаме стилни, въпреки големите физически промени. За съжаление изборът от дрехи за бременни не е голям и са наистина малко брандовете, които ги предлагат, тук в България. Не са ми известни никакви специализирани магазини в тази сфера, които да ме впечатлят и да искам да купя от тях, а тези, на които може да се разчита са селекциите на големите търговски вериги като H&M и Waikiki. Сред техните рафтове могат да бъдат намерени достатъчно дрехи, които да попълнят гардероба по време на бременността, но отново изборът не е кой знае какъв, а цените не винаги по джоба на всеки.

Осъзнах, че съвсем скоро вече няма да ми се налага да се обличам за двама, което ми вдъхна лека носталгия и ме вдъхнови да направя списък с основните неща, които мисля , че трябва да присъстват в гардероба на бъдещата майка, така, че тя да се чувства добре без да е похарчила цяло състояние. С желание и малко, но точни артикули може да се направи един сравнително приятен гардероб, с който жената да се чувства комфортно и удовлетворена. Споделям ви и какви трикове проработиха за мен и как с минимален пазар на нови дрехи се чувствах добре през всички тези месеци.

  1. Бременност не означава изцяло нов гардероб - Всяко тяло преминава през различни физически промени, качваме различни килограми и на различни места. Но това не означава, че трябва да забравим за всичките си дрехи и да купим нови. За 9-те месеца промените стават постепенно. Това, което аз направих е  да разгледам гардероба си и да отделя тези дрехи, които са по-свободни и ластични и, които ще ми стават и занапред. Например клинове, блузи, рокли, туники. Естествено трябваше да забравя за всичките си дънки и панталони, които след първия триместър ми отесняха, заради разширяването на ханша и бедрата. Но за това пък първия и най-важен артикул от специализираните серии, който си купих през първата и втората бременност, бяха така наречените клинове легингс.  1. Въпреки, че част от дрехите ми в гардероба влязоха в приложение, няма нищо по удобно и хубаво от чифт легингс. Свободни, удобни, готови да се съчетаят с всичко. Най-големият плюс разбира се е, че до края на бременността не отесняват и винаги има още място, което да побере растящото коремче. В H&M такива легингс има целогодишно за около 20 лева, намират се и в магазините на Waikiki. По някаква случайност пуснаха такива и в Lidl на страхотна цена, само че бройките бяха изкупени за минути, може да си представите защо, така че, оглеждайте се! Моят съвет е заложете на 2 или 3 в различни цветове (според сезона) и сменяйте на воля! Другият ми съвет е да внимавате с избора на размер. В случая с тези клинове не важи правилото вземи по-голям размер, за да си става занапред. Имайте предвид, че се отпускат и рискувате от най-удобната дреха да ви станат най-неудобната след като започнат да се смъкват. Съветът ми е вземете си размерът, който носите обичайно, а ако материята е по-свободна, дори по-малкият!
  1. Следващото нещо, на което заложих беше денимът. Няма как да изкараме 9 месеца без дънки, или поне на мен страшно ще ми липсват. През лятото се снабдих с къси панталонки, отново с онова удобно “джобче” ластично коланче за корем, а за есен-зима избрах да инвестирам вместо в дънки, в дънков гащеризон. Класика! Продължих да нося всичките си “нормални” блузи под този гащеризон, който може да се съчетае еднакво успешно както с кецове и маратонки, така и с боти и кожено яке! Мисля, че ще го нося дори и след като родя!  1. Аз реших да пропусна дънките, но на пазара има достатъчно избор ако решите да инвестирате в чифт сини или черни. Отново тук вариантите са Waikiki i H&M. Среден вариант между дънки и легингс са панталони.


  1. Рокля за бременни- Независимо, че продължих да нося доста от нормалните си рокли, няма нищо по-хубаво от кройката на рокля за бременни. Докато някои от моите дрехи умело скриваха бременноста ми, роклята за бременни кара прожекторите са светят изцяло в посока на прекрасните ви коремчета. Смятам, че няма нищо по-красиво от вталена, ластична рокля за бъдещи мами. Аз залагам на класическата черна, но в Lidl отново ме изненадаха с две страхотни рокли, отново на страхотни цени, на които не устоях-черна и цвят бургунди. Обожавам ги!  1. Чорапогащници - Снабдете се поне с два чифта, удобството преди всичко!  1. Сутиени - Освен бедрата, ханша и корема, другата деликатна зона, която набира големина е тази на гърдите. Знаете, дискомфорта от стягащите сутиени. Затова комплект от удобни сутиени за кърмене е задължителен. В H&M отново има избор целогодишно, но пък предполагам, че във всеки магазин за бельо тук вече могат да консултрат по въпроса и да предложат варианти.


  1. Пижама - ах удобна пижама, с която да отпочивате на диване и да се сгушвате под юргана. Тук вече препоръчвам всяка мека и достатъчно ластична пижама, в която се поберете в хубав цвят и весел принт за настроение.     1. Яке- ако сте със зимни бебета, няма как да се разминете с яке, защото каквото и да си говорим, якето ви няма да се закопчае!  Препоръчвам якета и палта с колани, които ще могат да се носят и след това и когато големите ви кореми са в историята, няма да ви се налага да ходите с чували, а коланите бързо ще придадат очертание.
  1. Нещо за душата - Всеки си има любима дреха, не е задължително да е най-практичната или нещо, което ще носите всеки ден, но според мен си заслужава да си купите нещо, в което сте се “влюбили” от пръв поглед, независимо колко ще го носите. В моя случай аз се влюбих в модела риза с пуловер в сиво. В момента този вариант вече го няма, и има само в розово. Но без да има някаква рационална причина, това беше артикулът, който просто видях и пожелах!

Надявам се този пост да ви е бил полезен! Леко и приятно бременеене!Post a Comment